Gode finanskalkulatorer for din privatøkonomi

13Du har kanskje god kontroll over økonomien din og betaler regningene innen forfall, men har du egentlig stålkontroll? De færreste av oss klarer å regne ut i hodet hvor mye kortere nedbetalingstiden på et lån blir dersom man øker avdragene, eller hva som lønner seg mest å fyre med av strøm eller vedovn. Derfor bør man bruke ulike finanskalkulatorer for å få total oversikt over privatøkonomien – kanskje kan du spare enda mer penger enn hva du allerede gjør?

Finn ut hvor mye du kan låne

Det er riktignok hver enkelt bank som avgjør hvor mye du kan låne, og det avhenger også av om det er snakk om et forbruks- eller et boliglån. Her kan det være ulike faktorer som avgjør, men i all hovedsak er det din egen inntekt (og eventuelt egenkapital) som vil være avgjørende for hvor mye du får låne. Dette finner du først ut av når du kontakter banken, men før du gjør det kan det være greit å få en viss pekepinn på hvor mye man faktisk kan låne.

Og med det mener vi hvor mye økonomien din tåler å låne – et regnestykke slettes ikke alle klarer å utføre på egen hånd. DinSide har en praktisk kalkulator som tar hensyn til alle utgiftene dine, og deretter produserer et tall over hvor mye du faktisk kan låne.

Så mye kan du spare på kortere nedbetalingstid

Det er logisk nok at dersom man øker avdragene på et lån, så vil man bli raskere kvitt lånet. Men hvor mye kan man egentlig spare? Det avhenger av flere faktorer, som hvor høy renten er og hvor mange innbetalinger man gjør i løpet av ett år. Uavhengig av dette så vil man spare mer tid enn man tror bare på å øke avdragene med noen hundrelapper, og for å illustrere dette kan man punsje inn lånetallene inn i en finanskalkulator. Kanskje frister det ekstra mye å øke avdragene når du ser hvor mange år du sparer på noen hundrelapper ekstra i måneden.

Finanskalkulator for oppvarming i hjemmet

Skal du fyre med ved, parafin eller simpelthen strøm? Hva som lønner seg avhenger naturligvis av flere faktorer i hjemmet, men med en finanskalkulator kan du på bakgrunn av kostnaden til hver enkelt fyringsmåte regne ut hva som lønner seg i akkurat ditt hjem. Kalkulatoren til ABCNyheter lar deg sammenligne de ulike oppfyringsmetodene som er vanlige i norske hjem, og spytter deretter ut kostnaden på hver enkelt metode. Kanskje oppdager du at fyring med strøm slettes ikke er så billig som du hadde trodd, eller at vedovnen fint kan pensjoneres.

Eie eller leie?

Det vanlige spørsmålet, spesielt når man er i etableringsfasen og ønsker seg inn på boligmarkedet, er om man skal leie eller eie bolig. Svaret på dette spørsmålet kan man enkelt finne uten bruk av en finanskalkulator, men dersom man vil være helt sikker på at man gjør det rette valget, så er finanskalkulatoren til SmartePenger.no midt i blinken. Her punsjer du inn en hel haug med avgjørende tall, og kalkulatoren vil på egen hånd regne ut om det egner seg best for deg å leie bolig eller å kjøpe egen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *