Åtte måter å spare strøm på

9

Mens stadig flere velger å anskaffe seg kjøretøy som går på strøm, så er man samtidig opptatt av å bruke så lite strøm som mulig i hjemmet. Strøm koster penger, og følgelig er dette en enkel måte å spare penger på. Man behøver ikke å bli helt «ekstrem» bare for å spare på strømbruken, for det finnes mange enkle grep man kan gjøre i hverdagen. Her kommer vi med åtte enkle forslag.

1. Endre oppvarmingsrutinene

Behøver dere virkelig å ha 25 grader inne, og er det noen rom som gjerne kan være kjøligere enn andre? Oppvarming er en av de fremste kildene til strømforbruk, og man kan gjerne vurdere andre alternativer enn elektrisk oppvarming. For eksempel så kan varmepumpe være et godt alternativ og en god investering for mange. Tenk også på om dere kan ha tidsstyrt oppvarming, slik at man ikke sløser med strøm om natten når temperaturen gjerne kan være lavere.

2. Bruk mindre tid i dusjen

Oppvarming av vann er også en sentral kilde for høyt strømforbruk, noe som spesielt merker i familier med flere dusjende om dagen (og kanskje spesielt for de familiene med flest kvinner/jenter). Kortere dusj og mindre bruk av varmtvann er avgjørende her.

3. Monter sparedusj

Dersom man ikke klarer å bruke mindre tid i dusjen, eller rett og slett ikke ønsker det, så kan man spare mye strøm ved å installere sparedusj. Det er ingen kompleks operasjon og man bytter simpelthen ut selve dusjhodet. Du vil kanskje merke en liten forskjell når du dusjer fremover, men det er overhodet ikke snakk om en forandring som gjør at dusjingen blir kjip heretter.

4. Skru av de store strømslukerne

Hvor mange datamaskiner, nettbrett, recievere og mobiltelefoner bruker strøm daglig? Mens en TV alene ikke koster så veldig mye, så kan alle multimedia-apparatene i huset utgjøre store forskjeller over ett år. Derfor bør man ikke lade unødvendig og heller ikke la slike apparater stå på dersom man ikke bruker de.

5. Skru av lysene

Dette er noe man har lært siden man gikk på barneskolen, at man skal skru av lysene. Belysning er i dag en av de minste strømslukerne, men allikevel bør man alltid skru av lysene i rom man ikke befinner seg i. Dette, i tillegg til å bytte ut alle vanlige lyspærer med sparepærer, vil utgjøre forskjeller på den samlede strømregningen din.

6. Tenk på strømforbruket når du kjøper hvitevarer

Alle hvitevarer er merket med strømforbruk eller energiklasse, der de som bruker minst strøm ligger i klasse «A» (+++). Derfor kan man tenke på dette når man skal kjøpe seg ny vaskemaskin, oppvaskmaskin eller et kjøkkenapparat. Forskjellen i antall kWh slike apparater bruker kan være ganske så store.

7. Bruk hvitevarene kun når det er nødvendig

Ikke start vaskemaskinen dersom den bare er halvfull, og ikke bruk oppvaskmaskinen til å vaske tre tallerkener og fire glass. Det er sløsing med energi, og man kan spare massevis av kroner og strøm på å kun bruke slike apparater når man først har fylt de opp. Dette, i tillegg til å følge tipset ovenfor, vil spare deg for mye strøm i lengden.

8. Se om boligen trekker

Trekk i vinduer eller andre steder som ikke er tett i boligen er en årsak til at man må fyre mer enn nødvendig. Sørg for å etterisolere eller tette steder som det trekker på, og man vil bruke langt mindre strøm for å holde på den gode innetemperaturen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *